De beste boeken van 2019 | jaarlijstjes deel 1

Jaarlijstjes, wij houden ervan! Wat is er leuker dan aan het einde van het jaar terug te blikken op wat er allemaal voor moois is verschenen?  Beter nog: te zien wat veellezers nou echt de moeite waard vonden? De hypes zijn gaan liggen, wat was er de moeite waard en moet je zeker volgend jaar nog gaan lezen? Daarom vroegen we onze gasten van dit jaar wat hun drie favoriete boeken van 2019 waren. Hieronder vind je hun keuzes. Genoeg inspiratie voor vele fijne leesuren deze kerstvakantie!

De 3 van 2019 van…schrijver en boekverkoper BERTRAM KOELEMAN

Godfried Bomans – De brandmeester

Er is niets fijners om een schrijver voor jezelf te ontdekken, ook al is het iemand die al heel lang heel beroemd en geliefd is. De vertelstem van Bomans bestrijkt zo’n breed spectrum: intiem en vriendschappelijk, geestig en wijs. Een van mijn nieuwe favoriete schrijvers.

Elton John – Me

Eltons autobiografie is een wonder. Met veel humor en emotie, uitgebreide achtergronden bij de muziek en alle roddels die je maar wil, en op zo’n liefdevolle en innemende manier geschreven. Ik was al een fan, nu heb ik er ook nog een vriend bij.

Adeline Dieudonné – Het echte leven

Dieudonnés duistere sprookje is de beste roman die ik dit jaar gelezen heb. Intens, af en toe naar, met een sterke vrouwelijke hoofdrol. Uiteindelijk een hoopvol boek over een meisje dat zich weet te ontworstelen aan een afschuwelijke gezinssituatie. Ik tril nog na.

 

De 3 van 2019 van… stripmaker AIMÉE DE JONGH

Joris Mertens – Beatrice

Prachtig tekstloos (!) stripboek van storyboardtekenaar Joris Mertens, die hiermee als striptekenaar debuteert op 51-jarige leeftijd. Een knap verteld verhaal vol spannende plotwendingen, en prachtige stadsgezichten van Parijs. Tekenwerk van de bovenste plank. Mertens’ platen zijn zowel verstilde schilderijen als korte films op papier.

Lucy Knisley – Kids gloves: nine months of careful chaos

Dit boek is een openhartig relaas over de zwangerschap van auteur Lucy Knisley zelf. In een simpele en krachtige stijl die soms wat kinderlijk aandoet, vertelt ze over de strijd die ze met haar partner moest leveren om moeder te worden van haar zoon. Heftig, pijnlijk, maar ook ontwapenend en ontroerend.

David Rault – ABC of typography

Een boek over typografie, dat kan geen enkele vormgever laten liggen. Dit boek gaat over de geschiedenis en de achtergrond van de typografie anno nu. Waarom zijn we gaan schrijven, typen en variëren in fonts? En wat zijn de verhalen áchter deze fonts? Een fascinerend boek, en na het lezen zul je alle lettertypes die je tegenkomt eventjes net wat meer waarderen.

 

De 3 van 2019 van… kunsthistoricus en -journalist WIETEKE VAN ZEIL

Sally Rooney – Normale mensen

Hoe dichtbij kun je komen, in een vriendschap, en in relaties? Over het verlangen contact te maken, en de onvoorziene, machteloze en destructieve omstandigheden die dit in de weg kunnen staan. Zo dicht op de huid geschreven dat je de grens tussen goed en gevaarlijk, normaal en destructief niet meer voelt.

Colson Whitehead – De jongens van Nickel

‘Zelfs na de dood zorgden de jongens nog voor overlast’, opent dit boek. Een indringende roman gebaseerd op een onvoorstelbare, maar dichtbije geschiedenis van een jongensinternaat waar de zwarte jongens hun leven niet zeker waren. Met scènes die ik nu nog in mijn buik voel, als ik er aan terugdenk.

Gerdien Verschoor – Het meisje en de geleerde

De geschiedenis van twee kunstwerken – een meisje en een geleerde, geschilderd door Rembrandt – van het ontstaan via de verschillende eigenaren, tot nu. De historische reis met onvoorstelbare gevaren laat zien hoe twee unieke objecten meermalen nipt aan vernietiging zijn ontsnapt. Gerdien Verschoor maakt van de schilderijen prachtige personages en neemt ons en passant mee in de cultuurgeschiedenis van Polen in de twintigste eeuw, aan de hand van een gravin die zich ontfermde over de kunstwerken.

 

De 3 van 2019 van… jeugdboekenschrijver JAN PAUL SCHUTTEN

Jaap Robben – Zomervacht

Ik heb een sterke voorkeur voor behagende boeken. Boeken vol intelligente hoofdpersonen die je anders naar de wereld laten kijken. Liefst ook met humor. Ellende zie ik genoeg als ik naar het nieuws kijk, het zoveelste mailtje van Avaaz open of op Twitter de meningen lees van mensen met zo’n leuk Grieks tempeltje achter hun account. In een boek wil ik juist ontsnappen aan die lelijkheid. Dat ‘Zomervacht’ voor mij toch op de eerste plaats staat komt door het onvoorstelbare schrijfvermogen van Jaap Robben. Hij neemt je mee naar een grauwe groezelige hel en laat je in een hoofd kruipen waar je niet meer uit wil. Ook al bevindt dat hoofd zich in de meest troosteloze omgeving die je maar zou kunnen bedenken.

Edward van de Vendel – Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Tot enkele maanden geleden had ik geen flauw benul wat ik moest doen als ik over een nijlpaard struikelde. Ik tastte volkomen in het duister over wat ik moest doen als er iemand doodging die ik niet goed kende. Ik keek schaapachtig om me heen als mijn trein vertraging had. Maar dankzij de even praktische als heldere tips van Edward van de Vendel is mijn leven in dit soort gevallen beduidend beter geworden. Edward heeft kindergedichten al vaak naar andere niveaus verlegd en doet dit nu weer meesterlijk. Met prachtige illustraties van Martijn van der Linden.

Schik – El Tarangu

Dat er geen boek maar een podcast op drie staat is de schuld van Lamoer. In de vierde editie was Mirke Kist van het audiocollectief Schik te gast in het Patronaat. Ik was al een fan van de podcast ‘Bob’, waarvan ik tot die tijd gedacht had dat het allemaal in scène was gezet – zo goed was het gemaakt. Na afloop vertelde Mirke over een nieuwe serie die met wielrennen te maken had. De Vlaamse bergkampioen Lucien van Impe krijgt ineens een telefoontje van zijn grootste rivaal van lang geleden. Ze spreken af en eten mosselen met friet. Het wordt een gezellig etentje en ze halen oude herinneringen op. Het enige probleem… die wielrenner was jaren geleden al overleden en onder grote belangstelling begraven. Nou dat dus. En dat je tot de laatste minuut op het puntje van je stoel zit omdat je wilt weten hoe het nu zit.

 

De top 3 van 2019 van… literatuurrecensent en journalist BO VAN HOUWELINGEN

Nicolien Mizee – Allesverpletterende

Het derde deel van Mizee’s faxen aan Ger. Mizee is een van de meest originele en grappigste schrijvers van dit moment.

Marijker Schermer – Liefde, als dat het is

Schermer slaagt erin de liefde als fonkelnieuw thema te presenteren en alle romantische clichés te vermijden.

Sacha Bronwasser – Niets is gelogen

Niet vaak klinkt een zo eigen stem en stijl door in een debuut. Bronwasser schiet meteen raak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *