Zomerleestips voor de non-fictielezer. De selectie van Marijke

Binge-reading: De keizer aller ziektes en Het gen van Siddhartha Mukherjee
(Enkel en alleen voor de diehard non-fictielezer)  Siddhartha Mukherjee is de auteur van De keizer aller ziektes (592 pagina’s) en Het gen (666 pagina’s). The Washington Post heeft het best beschreven wat ik zo goed aan zijn werk vind: ‘Mukherjee tovert zijn droge onderwerpen om in sprookjesachtige vertellingen. Hij omhult zijn medische kennis met menselijke kwetsbaarheid en onverwachte flarden ware poëzie.’ Hoe heerlijk is het om ondergedompeld te worden in een verhaal en er stukken wijzer uit te komen?

 

Klassieker: In koelen bloede van Truman Capote
Onlangs weer heruitgegeven met een prachtig omslagontwerp van Jan van Zomeren – alleen daarom al de moeite om  aan te schaffen. Ik ben dol op verhalende non-fictie, en dit is het boek waar dat genre weer neergezet en hoe. Capote beschrijft op minutieuze wijze de gruwelijke moord op een gezin en schetst een ongelooflijk profiel van de daders. Er zit jarenlange research in dit boek, en toch leest het als een ijzingwekkende thriller.

 

Non-fictie: Laura H. van Thomas Rueb
‘Een boek over een meisje dat in het kalifaat heeft gezeten, waarom zou ik dat willen lezen?’ Dat was heel lang mijn reactie, ook al waren anderen om mij heen inmiddels laaiend enthousiast. Dus ik gaf toe en las de eerste bladzijde. De rest van het boek heb ik op het puntje van mijn stoel, bed, bank, kruk, tafel gelezen. Wat een verhaal! En wat fantastisch opgeschreven door Thomas Rueb.

 

Herlezen: De avonturen van Alexander von Humboldt van Andrea Wulf
Mijn favoriete boek van 2016 was De uitvinder van de natuur van Andrea Wulf. En onlangs werd de graphic novel gepubliceerd onder de titel De avonturen van Alexander von Humboldt. Hetzelfde verhaal in een heel ander jasje. Leuk om het eens op een andere manier te lezen en wat ‘lichtere kost’ voor de zomer.

 

Wildcard: Drie vrouwen van Lisa Taddeo
Een non-fictie boek over vrouwelijke begeerte. Niet meteen een onderwerp waar ik direct warm van word, maar het is mij aangeraden door een vriend, die het, as we speak, met ingehouden adem zit te lezen. En inderdaad, de besprekingen liegen er niet om: ‘De zomerhype van 2019. Drie min of meer beschadigde vrouwen die Taddeo zo’n ongekend intiem kijkje in hun leven gunnen dat je je afvraagt of het allemaal wel waar is.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *